(US) ElectricImage
(US) 3DNY.com
(US) DV Garage
(US) Post Forum
(SP) Macuarium
(SP) EIU Spain
(JP) Studio Momo
(JP) Kagiba BBS
(US) ElectricImage
(US) 3DNY.com
(US) DV Garage
(US) 3D Buzz
(JP) Takashi Inoue
(SP) Eterae studio
(SP) Triade
(US) MForge Presets
For Universe Mac/win

Kindly provided by Toby Thain at Telegraphics
Tailortool 1.0
 
Voert Booleaanse operaties makkelijker uit dan elke andere modeler !
Het is absoluut een ongekende en verrassende plug-in, die in staat is complex geanimeerde Booleaanse operaties uit te rekenen in Universe.
Booleaanse operaties in het kort : Voor degene die niet thuis zijn met deze techniek, is een "Booleaanse operatie, bekeken vanuit model-software, een proces waarin het ene model van het andere model wordt afgetrokken, beide modellen aan elkaar worden "gelast" of waarbij alleen het gemeenschappelijk deel van beide modellen overblijft.
Onderaan vind je de testresultaten die verkregen zijn aan de hand van enkele verschillende instellingen van de TT shader toegepast op een kubus en een bol.
Technisch...
Maar laat je niet voor de gek houden door te denken dat de TailerTool een externe modelleergereedschap is, dat toegevoegd wordt aan het arsenaal van Universe. Eigenlijk werkt de TT (kort voor TailerTool) helemaal niet zoals een werkelijk modeler, want in feite verandert er niets aan de geometrie van de modellen zelf, maar wordt er gebruik gemaakt van de knip-techniek (clipping) om zo Booleaanse operaties te suggereren. Met andere worden, TT berekent de verschillende snijlijnen van de modellen en verwijdert tijdens het renderen de stukken die niet nodig zijn.

Praktisch???
Je zou bijna denken dat de knip-techniek (transparantie) juist een beperking van de TT is, omdat het niet mogelijk is om iets te modelleren en als Fact bestand te exporteren... en daarbij afrondingen maken in de modellen gemaakt met TT is al helemaal niet mogelijk. Pas als hetgeen hierboven staat goed begrepen wordt, zal de werkelijke kracht van de TT onmiddellijk duidelijk worden.

Als eerste, met het animeren natuurlijk ! Als je naar de voorbeelden op de website van Konkeptione kijkt, wordt dit meteen duidelijk. De TailorTool geeft de gebruiker de mogelijkheid waanzinnige effecten te creeëren zoals het ontstaan van wielafdrukken, het machinaal vervaardigen van objecten, uitsneden, gaten, gletchers, en nog veel meer effecten waar alleen nog maar van gedroomd kon worden.

Maar wacht, dat is nog niet alles. De taak waarin de TT werkelijk uitblinkt, vergeleken met elke andere modeler, is wanneer het gebruikt wordt in extreme situaties waarbij een zeer groot aantal objecten in een Booleaanse operatie zijn betrokken, of objecten met een zeer groot aantal polygonen.Neem bijvoorbeeld de motor van een auto, waar een stuk uitgesneden moet worden om zo alle onderdelen te laten zien; bedenk dan dat als je dit in je favoriete modeler wilt doen dit bijna niet mogelijk is, of erg moeizaam... een fluitje van een cent voor de TT.


TailorTool kan zoveel modellen berekenen als je wilt, hij draait er zijn hand niet voor om.
Nog een goed voorbeeld zou zijn een doorsnede van een terreinmodel, zoals je die wel eens in documentaires op de tv ziet. Probeer eens met een gewone modeler een Booleaanse operatie uit op een mooie terreinmodel met 100k polygonen, err, hier vraag je om moeilijkheden :-) Ook in dit voorbeeld zal TT je verbazen door alle berekeningen van dit grote terreinmodel feilloos uit te voeren, met als resultaat een perfect en strak model.

De werkwijze is als volgt:
importeer de modellen (minimaal 2) en geef ze naar hartelust kleur en textuur. Voeg dan de TT socket toe aan je project en link de modellen die berekend moeten wordt eraan vast. Als laatste, voeg aan elk gelinkt model de TT shader toe en pas de waarden van de shader aan voor het gewenste resultaat.


Hierboven is een test gedaan met een terrein waarbij een rotsblok het gat in het terrein maakt.

Het mooie is nu dat alle texturen (bitmaps of shaders) worden meegenomen in de berekening, zodat de meest gekke effecten bereikt kunnen worden.
Het is net alsof de objecten echt volume hebben gekregen, je kan zelfs het binnenste laten zien...in één woord, te gek!
En ander opvallend aspect, wat degenen die TT testen opvielen, is de stabiliteit en betrouwbaarheid... Je kunt je afvragen of de TT het wel voor elkaar krijgt Universe te laten crashen, door het wel 50 keer vervangen van de modellen, te groeperen, te degroeperen... van alles geprobeerd om de TT modellen uit verscheidende software-pakketten voor te schotelen, ik kon het maar niet laten crashen.
Het was uiteindelijk de TT zelf die mij een goede reden gaf me te gaan afvragen of de TT überhaubt wel werkte. Ik was namelijk een keer vergeten de "clip map" checkbox in de renderingsvoorkeuren aan te kruisen :-))

Wat de rendering ren kwaliteit betreft, valt er niets te klagen, de modellen worden foutloos door de TailorTool gegenereerd, en wat de rendersnelheid betreft doet deze bijna niet onder aan een rendering waarin traditionele clip mappings gebruikt zijn. Daarbij heeft de TT zelf maar een paar seconden nodig om de snijlijnen van de objecten uit te rekenen. Aan de hand hiervan is meteen duidelijk waarom de resultaten van de test positief beoordeeld zijn, mede dankzij de goede inzet van de ontwikkelaars!

De conclusie:
Onmisbaar als gereedschap, bied de TailorTool ongekende mogelijkheden als het gaat om het maken van schitterende effecten.
En ook al gaat het hier om een stuk gereedschap met de kwaliteiten vergelijkbaar met die uit Hollywood producties, de prijs is heel goed betaalbaar, ook voor de niet-professionelen onder ons.

David Della Rocca & Robert Jan Kila

TailorTool v1.0
voor Konkeptoine
Plugin en shader voor Universe Animator
Waar te bestellen:
Konkeptoine
Prijs: $125US
Platform: Mac/win
Demo versie: Nee
Documentatie: Engels 
Mogelijkheden
Gebruikersgemak
Snelheid
Betrouwbaarheid
Documentatie