(US) ElectricImage
(US) 3DNY.com
(US) DV Garage
(US) Post Forum
(SP) Macuarium
(SP) EIU Spain
(JP) Studio Momo
(JP) Kagiba BBS
(US) ElectricImage
(US) 3DNY.com
(US) DV Garage
(US) 3D Buzz
(JP) Takashi Inoue
(SP) Eterae studio
(SP) Triade
(US) MForge Presets
For Universe Mac/win

Kindly provided by Toby Thain at Telegraphics
XPressionist 1.0
 
De "intelligente" interactieve animatie, een revolutie in het animeren!
Een aantal lezers denkt nu "Wat kan ik daar nu weer mee doen", en alleen God weet dat het niet gebruikelijk is om je af te vragen waarvoor een plug-in gebruikt kan worden, echter deze ene... Nu wordt het toch tijd om te trachten de revolutie, die achter deze indrukwekkende plug-in ligt te onthullen.

Een eerste ontmoeting...
Het eerste wat de gebruiker op zijn scherm te zien krijgt, wanneer hij XP (Xpressionist) opent, is een leeg blank scherm, beter gezegd een grijs scherm, waarbij de gebruiker zich al meteen een beetje dom begint te voelen wanneer hij zich realiseert dat hij niet weet wat er gedaan moet worden... Op dit punt aangekomen blijkt de enige mogelijkheid om in de handleiding te duiken, om zo een reeks magische formules te ontdekken waarmee dat ding gaat werken... En als je net zo bent als ik en meteen begint te klikken op vanalles en nogwat, om zo de werking ervan te ontdekken, dan staat je een grote teleurstelling te wachten. Met XP ontkom je er niet aan om eerst de handleiding door te nemen.

Eerst de handleiding maar eens lezen!
De documentatie van XP is helder geschreven en sluit goed aan op het product: zeer nauwkeurig en vol met concrete voorbeelden. In de "Quick Start" handleiding wordt stap voor stap het eerste voorbeeld uitgewerkt zonder dat je een expert in scripting hoeft te zijn.
Eigenlijk hoef je geen programmeur te zijn omdat je met enkele eenvoudige wiskundige bewerkingen al verbluffende resultaten kan krijgen.

Een kort overzicht van de mogelijkheden :
Het is een behoorlijke opgave om alle mogelijkheden op te noemen omdat XP zo veelzijdig is, dat zelfs de makers ervan niet meer alle mogelijkheden kunnen opnoemen.
Laten we zeggen dat XP de objecten automatisch laat animeren, ze aan elkaar kan schakelen , complexe bewegingen kan laten uitvoeren, zelfs dynamische bewegingen. In het kort komt het er op neer dat XP oneindig veel bewegingen kan genereren, die aan alle objecten in het Project Window kan worden toegekend, zoals Objecten, Lightbronnen, Cameras...
Alles wat geanimeerd kan worden kan door XP worden bestuurd!

Ondanks het feit dat de eerste indruk van XP één is waarbij veel wiskunde nodig is, zal de gebruiker snel en met veel plezier het maken van scripts doorkrijgen. Naast het feit dat met XP de gebruiker animaties kan maken waarvan tot nu toe alleen maar gedroomd kon worden, verbeterd XP ook de productiviteit en de kwaliteit van het werkproces.

Bijvoorbeeld toegepast op karakteranimatie, zorgt XP voor het:
- opzetten van een handmatig aangemaakte loop-generator
- het toekennen van sliders aan elk animeerbaar kanaal
- het beheren van gelijktijdig draaiingen van x-bones, ideaal voor vingers of een ruggewervel, een echte tijdswinst in de animatie
- het synchroniseren van oogbewegingen, of het maken van een enkele beweging uit enkele andere bewegingen

Op het werktuigbouwkundig vlak...
- je bent in staat om tandwielen te animeren met afnemende tegengestelde snelheid... , om de snelheid van een tandwiel aan te passen, terwijl de andere hun snelheid weer aanpassen aan die van de "master". Hierdoor wordt het erg eenvoudig om later nog aanpassingen te maken.
- je bent in staat om ingewikkelde mechanische bewegingen te maken, bijvoorbeeld dat er uit een rotatie een rechtlijnige beweging voort moet komen. Voorbeeld hiervan is het animeren van een roterende nokkenas die een zuiger in beweging zet, welke met het huidige constaintsysteem van Universe onmogelijk is.
- of het omgekeerde: dat de snelheid van een auto bepaalt hoe snel de wielen moeten draaiien..en dat alles met maar drie scriptregels!

Dynamics? Ehh, ja, zelfs dat :-)
- wat vind je ervan om dynamische bewegingen te genereren zoals objecten die reageren op beweging, rotatie of versnelling van andere objecten...
- je kan relationele randvoorwaarden definieren, zoals dat wanneer object A object B raakt er een reactie plaatsvindt. Denk hierbij aan verandering van een textuur, vervorming van de geometrie of een explosie met Mr. Nitro. Bijna alles wat een verwrongen geest maar kan bedenken kan gedaan worden.
XPressionist had beter X-box kunnen heten omdat het ermee werken al gauw een spel wordt :-))
Dat is alles voor nu, ik moet echt stoppen. En daarbij heb ik alleen nog maar het begin van wat allemaal met XPressionist mogelijk is laten zien.

Achteraf lijkt het allemaal niet zo eenvoudig!
Maar wees niet bang en geloof me maar! Ik weet weinig van wiskunde, heb niet eens een wiskunde-graad, en toch kon ik er meteen al enkele scripts uitkrijgen...
Ik heb mezelf daarin behoorlijk overtroffen: het leek net of ik weer op school een wiskundeles aan het volgen was. Al met al moet ik zeggen dat het scripten in XP de horizon van elke animator zal verbreden, zelfs die van mij ;-) Eenvoudige bewerkingen of gebruiksklare scripts die snel op internet zullen verschijnen, zal je creativiteit voor de komende jaren doen vergroten. Aan de andere kant, indien je wel een wiskunde-freak bent en je bijvoorbeeld de behoefte hebt om de tijdsduur uit te rekenen waarbij de bevroren pizza precies op de juiste temperatuur is, als je na een jarenlange reis door het heelal de dampkring van de aarde binnenvliegt , dan zal je zo veel plezier aan XP beleven, dat je al snel eigengemaakte plug-ins gaat schrijven.

Hiermee hoop ik dat ik klein beetje van wat er met XPressionist bereikt kan worden heb overgedragen. Het is echt een indrukwekkend stukje gereedschap, zo indrukwekkend dat het waarschijnlijk de enige plug-in zal zijn die ik elke dag ga gebruiken, of het nu voor is mijn werk of gewoon voor mijn plezier.

David Della Rocca

XPressionist v1.0
door Ramjac softwares
Plugin voor Universe Animator
Waar te bestellen:
ElectricImage.com
prijs: $249US
Plateform: Mac OS9/OSX - Universe 4.0 (4.0.7 is better)
Demo versie: Nee
Documentatie: Engels
Mogelijkheden
Gebruikersgemak
Snelheid
Betrouwbaarheid
Documentatie